Erasmus programı, Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunma amacına sahiptir. Aynı zamanda ülkeler arası değişimler sayesinde, öğrencilerin yurtdışı deneyimi yaşamaları, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıma ve öğrenme imkanı bulmaları sağlanır. Erasmus, öğrenciler ve öğretim elemanlarının araştırma projeleri, akademik müfredat geliştirme çalışmaları, eğitim ve finans giderlerini karşılayarak Avrupa’daki üniversiteler arasında hareketliliği artırır.
Erasmusun Faydaları
Erasmus programının faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:
Erasmus Programı Ne Değildir ?
1- Erasmus programı bir "yabancı dil öğrenme programı" değildir.
2- Erasmus programı tam anlamıyla bir "burs" programı değildir.
3- Erasmus programı bir "diploma" programı değildir.
Kimler Erasmus’a başvurabilir?
1- Önlisans / lisans / yüksek lisans / doktora düzeyinde öğrenci olunması.
2- Örgün eğitim veren, Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi bir yüksek öğretim kurumunda öğrenci olunması.(Açık ve uzaktan eğitim öğrencileri başvuramaz)
3- Önlisans ve lisans öğrencileri için hazırlık sınıfları hariç en az 1. yılın tamamlanması.
4- Öğrencisi olunan bölüme ait kurumlararası anlaşma bulunması.
Erasmus yapabilmek için not ortalaması gerekir mi?
Evet, Erasmus’a başvuru yapabilmek için 2.20/4 ortalamaya sahip olması gerekmektedir.
Alttan dersimin olması Erasmus yapmamı etkiler mi?
Not ortalamasını tutturduğunuz takdirde alttan dersiniz olması Erasmus programına katılmanıza engel değildir.
Erasmus Yabancı dil koşulu nedir?
Üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğü tarafından belirlenmekle birlikte üniversite tarafından yapılacak yabancı dil sınavından sınavdan genellikle 55/100 (B1) barajı aranmaktadır (Bazı sınavların eşdeğerlikleri de kabul edilebilir). İnisiyatif üniversitenin ve Erasmus Koordinatörlüğü’ndedir.
Okuduğum bölümün ikili anlaşması yok, başka bir bölümden Erasmus yapabilir miyim?
Hayır, yapamazsınız ama üniversitenin ilgili kurumundan ikili anlaşma yapması için bölüm/fakülte/enstitü ile temasa geçiniz.
Gideceğim ülkenin dili İngilizce değil, hangi sınava gireceğim?
Üniversitenin Erasmus Koordinatörlüğü ve ilgili bölüm sekreterliğinden hangi sınava girmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Üniversitenin o dil ile ilgili sınava girmeniz istenebilir ya da başka bir dil sınavı (İngilizce) ile seviyeniz belirlenebilir. İnisiyatif üniversitenin ve Erasmus Koordinatörlüğü’ndedir.
Erasmus programına hangi öğrencilerin katılacağı nasıl değerlendiriliyor ?
Erasmus programına katılımın nasıl değerlendirileceği üniversitenin Erasmus Komitesi’ne ve üniversitenin şartlarına bağlı olmakla beraber;
Genel olarak not ortalamasının %50’si, yabancı dil puanınızın %50’si alınarak değerlendirilir. Daha önce Erasmus programından yararlanmış öğrencilerin puanına %10 kesinti uygulanabilir.
Erasmus programıyla hangi Avrupa Birliği ülkelerine gidebilirim ?
Okuduğunuz bölüme ve Üniversitenin anlaşmalı olduğu yüksek öğretim kurumlarına bağlı olarak;
Erasmus Koordinatörlükleri
nden yayınlanacak duyuru ve kontenjan miktarlarına göre hangi ülkelerde eğitim alabileceğiniz belirtilecektir. Okuduğunuz bölüm için Erasmus değişimi yapılabilecek ülke ve üniversitelerin listesi başvurulardan önce duyurulmaktadır.